Almanya istihdam süreci hakkında bilgi edinmek ve başvurularınız için bize ulaşın.
Onan Danışmanlık
Almanya, orta ve uzun vadede, özellikle üçüncü ülkelerden vasıflı işçileri içeren ve işgücü piyasasının gereksinimlerine hitap eden bir göçe ihtiyaç duymaktadır. 1 Mart 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe giren “Nitelikli Göç Yasası” ise bu sürecin yasal zeminini oluşturmaktadır.
Nitelikli Göç Yasası Almanca metni için tıklayınız.
Nitelikli Göç Yasası İngilizce metni için tıklayınız.
Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte bir çok farklı iş alanında göçmenlere çalışma hayatının kapıları açılmış oldu. Uzun süredir nitelikli uzman sıkıntısı çeken Alman ekonomisi nüfusun yaşlanması ile birlikte son yıllarda bu eksikliği daha fazla hissetmeye başlamıştı. Halen yaklaşık 1,2 milyon uzman açığı olan Almanya, bu açığı kapatabilmek adına istihdam ihtiyacını AB dışındaki ülkelerden gelecek göç ile karşılamak üzere yeni bir düzenleme getirdi.
- Bu yasa ile birlikte nitelikli bir mesleki eğitime sahip olduğunu belgeleyen fakat Almanya’da henüz bir iş sözleşmesi yapmamış olanlar iş aramak üzere altı aylık oturma izni alabilmektedirler. Başvuru sahipleri bu süre zarfında haftalık on saati geçmeyecek şekilde çalışabilir veya staj yapabilirler.
- Daha önce, AB/AEA dışında üçüncü bir ülkeden iş gücü transfer etmek isteyen bir Alman firması, İş Kurumu tarafından öncelikle uygun nitelikte bir Alman veya AB vatandaşı olup olmadığı kontrol etmek zorundaydı. Bu yasa ile birlikte bu zorunluluk da ortanda kalkmaktadır.
- Almanya dışında öğrenim görmüş olanlar mesleki eğitimlerini tamamlamak şartıyla çalışma imkanı bulabilmektedirler.
Yeni yasa; Almanca bilen ve mesleki yeterlilik belgesine sahip kişilerin, altı ay süreyle Almanya’da çalışmalarına ya da meslek eğitimi almalarına imkan sunmaktadır. Bu kapsamda, kişilerin altı ay boyunca geçimlerini sağlayabilecek bütçeye sahip olmaları ve yeterlilik belgelerini ibraz edebilmeleri gerekmektedir.
Alman hükümeti, bu yeni düzenlemeler ile birlikte Almanya’ya yılda 25 bin nitelikli çalışan gelmesini hedeflemektedir.
Yeni yasa ile Almanya’ya gelenlere aile birleşimi konusunda da kolaylıklar sağlanmaktadır. Bu kapsamda, başvuru sahibinin eşi ve bekar çocukları da yeni düzenlemenin avantajlarından faydalanabilmektedirler.
Almanca dil şartı var mı?
Çalışma izni alınabilmesi için Almanca seviyesinin yeterli olması şart. Meslek gruplarına bağlı olarak bu seviye değişmekle birlikte en az A2 seviyesinde Almanca sertifikası olması zorunlu. İş arama vizelerine başvurabilmek için B2 Almanca sertifika şartı bulunmaktadır.
Dil sertifikalarının Goethe Ins., Telc ya da ÖSD sınavlarının birinden alınmış olması gerekmketedir.
Denklik nedir?
Almanya’da çalışmak için aşağıdaki gereksinimlerden birini karşılamak gerekmektedir:
- Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak,
- Almanya tarafından tanınan bir üniversite derecesine sahip olmak,
- Üniversite derecsinin denkliğini gösterir bir sertifikaya sahip olmak.
Bu nedenle, Almanya dışında bir ülkede herhangi bir meslek dalında eğitim veya öğrenim aldıysanız ve bu alanda Almanya’da çalışmak istiyorsanız öncelikle iş alanınıza yönelik denklik sürecini tamamlamanız gerekmektedir.
Denklik işlemleri Akademik Denklik ve Mesleki Denklik olarak iki farklı başlıkta ele alınabilir.
Akademik denklik, Almanya ve AB dışında bir ülkeden alınmış olan bir diplomanın Alman eğitim sistemi içerisinde akademik karşılığının olup olmadığının belirlenmesi işlemidir.
Mesleki denklik ise mesleki becerisi olan bir yabancının bu niteliklerinin Almanya’da geçerliliğinin olup olmadığının değerlendirmesidir. Bu değerlendirmede başvuru sahibinin almış olduğu eğitim ile daha önce o alanda gösterdiği faaliyetler bir bütün olarak ele alınmaktadır.
“Tanzim edilmiş meslekler” diyebileceğimiz belirli kural veya yasalara göre idare edilen, toplum sağlığı ve düzeni ile sosyal alanları içeren meslek gruplarında (Doktor, hemşire, öğretmen vb.) mesleki denklik alınması zorunludur.
Diğer meslek gruplarında, AB / AEA / İsviçre vatandaşları için zorunlu olmamakla birlikte bu ülkeler dışında kalan üçüncü ülke vatandaşları için zorunludur. AB / AEA / İsviçre vatandaşları içinse Almanya’da bir iş bulabilmek için mesleki denklik almak bir avantaj teşkil etmektedir.
Bu kapsamda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için hangi meslek grubundan olursa olsun Almanya’da çalışabilmek için mesleki denklik alınması gerekmektedir.
Denklik işlemleri sonucunda sahip olunacak belge başvuru sahibinin mesleki niteliklerinin Almanya’da tanınıp tanınmadığını belirtmektedir.
Denklik için hangi makama başvurulmalıdır?
Akademik denklik işlemleri tek bir merkezden yürütülmektedir. Özellikle mühendislik alanlarında çalışmak isteyenlerin öncelikle akademik denklik işlermlerini yaptırmaları gerekmektedir.
Mesleki denklik işlemleri eyaletler bazında meslek odaları tarafından yürütülmektedir. Bu nedenle mesleki denklik için başvuru yapılacak merkezler başvuru sahibinin çalışmak istediği alana ve eyalete göre değişiklik göstermektedir.
Denklik işlmeleri için hazırlanması gereken evraklar nelerdir?
Denklik işlemleri için hazırlanması gereken evraklar meslek grubuna ve başvuru yapılan eyalete göre değişiklik gösterebilmekle birlikte genel olarak hazırlanması gereken evrakları buradan indirebilirsiniz.
Denklik işlemlerinin maliyeti nedir?
Başvuruda beyan edilen evrakların sayısına ve niteliklerine bağlı olarak; çeviri, noter, apostil bedelleri ile denklik merkezine yatırılacak harç bedeli değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda, başvuru bedeli 600 Euro’ya kadar çıkabilmektedir.
Denklik başvurusu sonucunda neler olabilir?
Tanzim edilmiş meslekler için iki farklı denklik sonucu vardır.
Tam Denklik : Mesleki yeterliliğiniz ve dil seviyeniz Almanya’da bu mesleği yapmanız için tamamiyle yeterlidir.
Denklik Yok : Mesleki yeterliliğiniz ile Almanya standartları arasında önemli derecede farklılıklar bulunmaktadır. Bir kısım telafi edici bir önlemlerle birçok durumda denklik elde etmeniz mümkündür.
Denklik Yok : Mesleki yeterliliğiniz eşdeğerdir ancak profesyonel kabul için diğer şartları karşılamıyorsunuzdur.
Tanzim edilmemiş meslekler için iki farklı denklik sonucu vardır.
Tam Denklik : Mesleki yeterliliğiniz Almanya’da bu mesleği yapmanız için tamamiyle yeterlidir.
Kısmi Denklik : Mesleki niteliklerinizin bir kısmı eşdeğerdir. Diğer bir kısmında ise önemli farklılıklar bulunmaktadır. Adptasyon eğitiminde başarılı olursanız tam denklik elde edebilirsiniz.
Denklik Yok : Mesleki yeterliliğiniz ile Almanya standartları arasında çok fazla derecede farklılıklar bulunmaktadır.
Biz Neler Yapıyoruz?
ONAN Danışmanlık olarak Almanya’da yeni bir gelecek kurmak isteyen danışanlarımız için Alman çözüm ortaklarımız kanalıyla iş imkanı sağlıyor, sizlerin bu sürece hazırlanmanız konusunda profesyonel destek veriyoruz.
Bu kapsamda COGNOS International, Trenkwalder ve VIDACTA gibi tecrübeli firmalar ile sizlere yeni bir kariyerin kapılarını aralıyoruz.
Başvuru sürecine yönelik olarak; denklik ve vize başvuru işlemlerinizin eksiksiz bir şekilde tamamlanmasına yardımcı oluyoruz.
- Denklik işlemlerinizi ilave bir hizmet bedeli almaksızın yapıyoruz.
- Almanca dil sertifikanızı alabilmeniz maksadıyla online Almanca eğitimi imkânı sağlıyoruz.
- Doktorlar, fizyoterapistler ve hemşireler için iş imkanı sağlıyoruz.
- Sağlık alanında mesleki eğitim ve istihdam imkanı sağlıyoruz.
- İstihdam imkanı olan alanlarda çalışma vizesi diğer alanlarda iş arama vizesi süreçlerinizi yürütüyoruz.
Sık Sorulan Sorular
Orta okul ve daha altında bir diplomam ve mesleki yeterlilik belgem var nasıl başvurabilirim?
Lise Mezunuyum herhangi bir mesleki yeterlilik belgem yok nasıl başvurabilirim?
Lise Mezunuyum elimde mesleki yeterlilik belgem var nasıl başvurabilirim?
Önlisans ya da lisans mezunuyum nasıl başvurabilirim?
Tam denklik alamadım ne yapabilirim?
İş Arama Vizesi için şartlar nedir?
Almanya’da bir üniversite bitirenler için farklı seçenekler var mı?
- Almanya’da Mesleki Eğitim (Ausbildung)
- En az lise mezunu olmak
- B1/B2 seviyesinde Almanca sertifikasına sahip olmak
- Alanlar
- Hasta/yaşlı bakım
- Hasta/yaşlı bakım (yardımcı)
-
- Doktorlar
- Tıp fakültesi mezunu olmak
- En az B2 seviyesinde Almanca sertifikasına sahip olmak
- Fachsprachenprüfung (FSP) sınavından C1 seviyesinde not almak
- Sahip olunan diplomanın Almanya’daki denkliğini tespit ettirmiş olmak
- Hemşireler/Ebeler
- 4 yıllık hemşirelik/ebelik mezunu olmak
- En az B2 seviyesinde Almanca sertifikasına sahip olmak
- Sahip olunan diplomanın Almanya’daki denkliğini tespit ettirmiş olmak
- Doktorlar
- Fizyoterapistler
- 4 yıllık fizyoterapi mezunu olmak
- En az B2 seviyesinde Almanca sertifikasına sahip olmak
- Sahip olunan diplomanın Almanya’daki denkliğini tespit ettirmiş olmak